Om

Varför VARAPAA?




Att förändra och med andra ord varaktigt påverka sin närmaste omgivning och den verksamhet du är en del av, är en huvuduppgift för varje chef och ledare.

 


För att det ska vara kul ska det hända saker och det handlar för mig i hög grad om att vara "på", dvs att vara öppen, aktiv och pådrivande. Och att därmed också kunna motivera min omgivning att söka förbättringar och tillvarata utvecklingsmöjligheter, som påverkar såväl mig själv, mina kollegor och medarbetare som den organisation jag leder, är en annan viktig uppgift för ledaren.

 


Erich Fromms bok "Att ha eller att vara", har också påverkat mig och min syn på livet och jobbet i hög grad, och jag rekommenderar varmt att du läser denna bok. Ett litet smakprov:

”Varandets livsform kräver oberoende, frihet och ett kritiskt förnuft. Dess viktigaste kännetecken är aktivitet, inte i meningen yttre aktivitet, att vara igång, utan inre aktivitet, det produktiva användandet av våra mänskliga krafter. Att vara aktiv betyder att ge uttryck för sin förmåga, för sina talanger, för den rikedom av själsförmögenheter som varje människa är begåvad med – fastän i varierande grad. Det betyder att förnya sig, att växa, att vara öppen, att älska, att ta sig ur det isolerade jagets fängelse, att vara intresserad, att ha lust att ge. Och dock kan ingen av dessa upplevelser helt uttryckas i ord. Orden är kärl som fylls med upplevelser så att kärlen svämmar över.”

 


Och sen är det ju så att å, ä och ö inte fungerar särskilt bra i dagens digitaliserade värld, så det finns även en rent praktisk komponent i det hela.

 


Därav blev det så att jag kom att kalla såväl mitt företag som min webbsida för "VARAPAA".


VARAPAA AB FYLLER 10 ÅR I APRIL 2024!

 

När jag startade mitt företag 2014 var min förhoppning att finna samarbeten i en kombination av intellektuell stimulans och professionell nytta. I backspegeln har jag lyckats bra med att attrahera intressanta kunder och fått bistå dem med strategisk rådgivning, analyser och förändringsarbete. Jubileumsåret är och har varit intensivt med intressanta uppdrag av skiftande slag.


Under de senaste tio åren har bl a Falkenberg Energi AB, Malmö stad, Macquarie Infrastructure, Öresundskraft, Hässleholm Miljö AB, Morenni, Colorama, Kraftringen, Prometera och Göteborg Energi använt mina tjänster.


Mina reflektioner efter tio års konsultande kan du återfinna på den här länken. Mycket vin, men också en del vatten...

 

https://po-reflekterar.varapaa.se/2024/04/14/varapaa-10-ar-i-april/


En fråga som under de här tio åren blivit allt viktigare för många av VARAPAA:s kunder är vad elen kostar och då främst i elprisområde 4. Därför har jag lagt in en länk till spotpris-noteringarna (månadsmedel-årsmedel) här nedan.


Vad kostar elen?


https://elen.nu/elprishistorik/elpriser-2024/


Vad händer framåt då?

Jo, mitt bolag är fortfarande aktivt, men bolagets "main asset" dvs undertecknad har för avsikt att "tagga ner något" från och med i år. Analyser, coaching, styrelseuppdrag och diverse stöd till organisationer, chefer, projektledare och styrelser tänker jag fortsätta med, men större förbättrings-, utvecklings- och interimchefs-uppdrag som kräver betydande insatser, inte minst för inläsning, kommer jag att vara mer restriktiv med att ta på mig framöver. Är uppdragen inom verksamheter som jag redan känner väl kan emellertid även sådana komma ifråga.

Vem är PO Lindholm?


En man som under 2014 inledde sin nya tillvaro som egen företagare och som står helt obunden från alla de särintressen som finns i dagens samhälle och näringsliv. Och som tycker att ledarskap, organisations- och verksamhetsutveckling är både kul och stimulerande.

 

 

Först utbildade jag mig till kemiingenjör. Sedan gav jag mig sjutton på att bli lärare, men när jag kom in på lärarutbildningen tackade jag nej och tog ett projektledarejobb i Stockholm istället.

Det var så jag kom att halka in i energisektorn. Och inledningsvis blev duktig på att utreda och rapportera.

 

 

Snart så blev det både kärnkraft, konsulting och internationella uppdrag. Mitt första lite större chefsuppdrag tog jag 1984.

Det ena ledde till det andra och 1988 rekryterades jag till Sydkraft i Malmö.

 

 

Efter några år som handläggare och gruppchef utsågs jag till kraftverkschef för Öresundsverket.

Här fick jag lära mig att jobba med förändring, klara av svårigheter och motgångar när vi avbemannade och stängde verket 1994.

 

 

Efter en sejour som marknadschef på värmesidan flyttade jag till Örebro för att hjälpa till med att integrera förvärvet av Örebro Energi i Sydkraft.

I Örebro utsågs jag 1997 till VD för ett av bolagen där och fick bl a lära mig en del om att kommunicera med trovärdighet för att kunna leda integration och förändring.

 

 

Därefter har jag verkat som VD i ett antal av E.ONs svenska dotterbolag bl a SAKAB, E.ON Värme Sverige och senast i E.ON Elnät Sverige AB.

Att leda och utveckla "halvstora" verksamheter och därmed människorna som jobbar där, har jag således praktiserat under många år. Ibland med framgång, ibland lite mindre framgångsrikt.

 

 

Att leda, förändra och att utveckla människor och organisationer har varit min vardag under många år.

Ibland har jag vågat gå min egen väg och litat på min magkänsla, vilket inte alltid varit enkelt eller självklart. I varje fall inte förrän i efterhand. Det har varit möjligt eftersom jag haft chefer och kollegor som litat på mig och som också haft det goda omdömet att inte peta i detaljer utan sett till helheten och de resultat jag skapat.

 

 

Så när jag lämnade E.ON för att bli min egen var tanken att få möjlighet att använda mina erfarenheter och lärdomar lite bredare.

Och för att göra det möjligt startade jag sommaren 2014 mitt företag, VARAPAA AB, som är min plattform för att skapa möjligheter till fortsatt intellektuell stimulans och nya personliga utmaningar.

Och naturligtvis till gagn för dig som anlitar mig.